Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania właściwości termicznych paku węglowego i kompozycji pakowo-polimerowych metodą różnicowej kalorymetrii skaningowej

Tytuł:
Badania właściwości termicznych paku węglowego i kompozycji pakowo-polimerowych metodą różnicowej kalorymetrii skaningowej
Autorzy:
Zieliński, J.
Makomaski, G.
Ciesińska, W.
Brzozowska, T.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
pak węglowy
kompozycje pakowo-polimerowe
kalorymetria skaningowa różnicowa
coal-tar pitch
pitch-polymer compositions
differential scanning calorimetry (DSC)
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Określono wpływ dodatku wybranych polimerów na właściwości termiczne paku węglowego. Wykonano badania właściwości termicznych paku węglowego i kompozycji pakowo-polimerowych metodą różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC) oraz wyznaczono temperatury mięknienia metodą "Pierścień i Kula" i liczby koksowania. Badania metodą DSC pozwoliły na wyznaczenie temperatury przejścia paku ze stanu kruchego w stan lepkosprężysty, topnienia oraz początku rozkładu. Dodatek polimeru wpływa znacząco na zmianę właściwości termicznych paku węglowego. Spośród badanych polimerów najkorzystniejsze zmiany właściwości paku węglowego powodują: poli(tereftalan etylenu) (PET) i poliwęglan (PC). Dodatek PET lub PC do paku wpływa m.in. na zwiększenie temperatury mięknienia, temperatury przejścia paku ze stanu kruchego w stan lepkosprężysty oraz temperatury początku rozkładu. Zmiany właściwości termicznych kompozycji pakowo-polimerowych, wyznaczone metodą DSC, wskazują na szczególną rolę wzajemnych, fizycznych oddziaływań pomiędzy składnikami kompozycji.
The influence of addition of selected polymers on coal-tar pitch thermal properties was determined. The studies on thermal properties of coal-tar pitch and pitch-polymer compositions were carried out using differential scanning calorimetry (DSC) method. Softening points by "Ring and Ball" method and coking values were also determined. The DSC studies allowed to determine transition temperatures of the pitch from the brittle state to the viscoelastic state, melting temperatures and the decomposition onset. The addition of polymer influences on the change of thermal properties of coal-tar pitch. Among studied polymers, the most beneficial changes in coal-tar pitch properties were caused by poly(ethylene terephthalate) (PET) and polycarbonate (PC). Addition of PET or PC to the pitch causes the increase of softening point, transition temperature of the pitch from the brittle state to the viscoelastic state and the decomposition onset. The changes of thermal properties of pitch-polymer compositions, determined by the DSC method indicate the particular role of mutual physical interactions between the compositions components.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies