Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zużycie objętościowe kół pasowych w maszynach spożywczych

Tytuł:
Zużycie objętościowe kół pasowych w maszynach spożywczych
Autorzy:
Domek, G.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
koło pasowe
przekładnia pasowa
pas zębaty
timing pulley
timing belts
timing gears
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Oparcie pasa o koło ma istotny wpływ na trwałość przekładni. Rozpoznano zjawiska zachodzące w trakcie eksploatacji, które pozwala lepiej diagnozować stopień zużycia oraz konieczność wymiany pasa i kół. Zużycie objętościowe kół pasowych wiąże się z możliwością przedostawania się produktów zużycia do produkowanej żywności. Ocena mechanizmu powstawania tego rodzaju zużycia, projektowania i zabezpieczania przekładni pozwala podnieść poziom bezpieczeństwa produkowanych maszyn i jakości żywności.
Support of a belt on the pulley has a great influence on timing gear durability. Identification of phenomena occurring during its exploitation allows the better diagnosis of a wear degree and necessity of the timing pulley and timing belt replacement. Volumetric wear of timing pulleys is connected with possibility of transmission of wear material into produced food. The analysis of mechanism of wear formation and the analysis of gear design and protection allow one to increase a safety level of produced food and processing machines.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies