Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Równowaga sorpcyjna jonów metali ciężkich na sorbentach pochodzenia roślinnego

Tytuł:
Równowaga sorpcyjna jonów metali ciężkich na sorbentach pochodzenia roślinnego
Autorzy:
Tomczak, E.
Szczerkowska, D.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
łuska gryczana
włókno kokosa
izoterma sorpcji
równowaga sorpcyjna
buckwheat husk
coir
sorption isotherms
sorption equilibrium
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Przedmiotem badań była ocena możliwości zastosowania łuski gryki i włókna kokosa do usuwania jonów metali z roztworów pięciosktadniko-wych: Cu(II), Zn(II), Ni(II), Co(II), Cd(II) o stężeniach 10-50 mg/dm3(r = 25°C). Stosowano materiał surowy i modyfikowany. Wyniki sorpcji opisano modelami Freundlicha. Langmuira i Redlicha-Petersona. Oszacowano powierzchnię właściwą sorbentów dla badanych jonów. Stwierdzono użyteczność proponowanych materiałów jako sorbentów ze wskazaniem na łuskę gryczaną.
The aim of this study was to assess applicability of buckwheat husk and coir to remove metal ions from five-component solutions: Cu(II), Zn (II), Ni (II), Co (II), Cd (II) of concentrations 10-50 mg/dm3 (T= 25°C). Raw and modified material was applied. Sorption results were described by Freundlich, Langmuir and Redlich-Peterson models. Sorbent specific surfaces for given ions were estimated. The materials proposed as sorbents were useful but the most promising was buckwheat husk.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies