Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Electrooxidation and determination of mannitol and saccharose on a cobalt hydroxide nanoparticles-modified glassy carbon electrode

Tytuł:
Electrooxidation and determination of mannitol and saccharose on a cobalt hydroxide nanoparticles-modified glassy carbon electrode
Autorzy:
Heli, H.
Jabbari, A.
Moosavi-Movahedi, A. A.
Tabeshnia, M.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
manitol
sacharoza
nanocząsteczka
wodorotlenek kobaltu
mannitol
saccharose
nanoparticle
cobalt oxide
electrocatalysis
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A glassy carbon electrode modified with cobalt hydi oxide nanoparticles (n-GC) was prepared by potential cycling in a pH = 11.6 solution containing tartrate and Co(II) ions. Electro-catalytic oxidation of mannitol and saccharose on n-GC-modified electrode in alkaline solution was investigated. In cyclic voltammograms, in the presence of sugars an increase in the oxidation peak current of low-valence cobalt hydroxide was followed by a decrease in the corresponding cathodic current. Apparently, the sugar was electrocatalytically oxidized via the redox mediator. Using cyclic voltammetry, chronoamperometry, and steady-state polarization, charge-transfer coefficients, catalytic rate constants, and diffusion coefficients were determined. An amperometric procedure was developed and successfully applied to the determination of sugars.
Elektrodę z węgla szklistego zmodyfikowano nanocząsteczkami wodorotlenku kobaltu przemiatając cyklicznie potencjał w roztworze o pH 11.6 zawierającym jony szczawianowe i Co(II). Na tak zmodyfikowanej elektrodzie badano, w alkalicznym roztworze, elektro-katalityczne utlenianie manitolu i sacharozy. W obecności cukrów na woltamperogramach zaobserwowano wzrost prądu utlenienia wodorotlenku kobaltu(II) i zmniejszenie prądu redukcji stowarzyszonego piku redukcji. Ewidentnie cukier był utleniany przez użyty mediator. Wykorzystując woltamperometrię cykliczną, chronoamperometrię i polaryzację w warunkach stacjonarnych, wyznaczono następujące parametry procesu elektrodowego: współczynnik przejścia elektronu, stałą szybkości reakcji i współczynnik dyfuzji dla obu substratów. Opracowaną procedurę amperometryczną wykorzystano do oznaczania cukrów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies