Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena efektywności funkcjonowania nożyco-palcowego zespołu tnącego na wybranym przykładzie kosiarki

Tytuł:
Ocena efektywności funkcjonowania nożyco-palcowego zespołu tnącego na wybranym przykładzie kosiarki
Autorzy:
Zastempowski, M.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
proces cięcia
materiał roślinny
zespoły tnące
maszyny rolnicze
cutting process
vegetable material
cutting system
agricultural machines
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy dokonano analizy efektywności funkcjonowania nożycowo-palco-wego zespołu tnącego wybranego typu kosiarki. Na podstawie przeprowadzonych badań doświadczalnych cięcia materiału roślinnego realizowanego nożycowo-palcowym zespołem tnącym opracowano model bilansu energetycznego zespołu roboczego wybranego typu kosiarki w celu określenia energochłonności procesu cięcia. Badania doświadczalne wykazały, że zużycie energii w procesie cięcia jest związane głównie z ruchem jałowym zespołu tnącego.
An original operational efficiency analysis of scissor-finger type cutting unit for a selected type of mower is presented in the paper. The balance energy model of scissor-finger type cutting unit was elaborated on basis of research results dealing with stalk cutting process in order to determine energy consumption and working unit efficiency. The research results proved that energy consumption in cutting process was mainly connected with cutting unit idle motion.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies