Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza struktury właściwości warstw azotowanych wytworzonych na stali 316L w różnych obszarach wyładowania jarzeniowego

Tytuł:
Analiza struktury właściwości warstw azotowanych wytworzonych na stali 316L w różnych obszarach wyładowania jarzeniowego
Autorzy:
Borowski, T.
Kamiński, J.
Trojanowski, J.
Wierzchoń, T.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
azotowanie jarzeniowe
potencjał plazmy
faza S
struktura
odporność na zużycie cierne
odporność korozyjna
glow discharge nitriging
plasma potencial
S-phase
structure
wear resistance
corrosion resistance
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono struktury warstw azotowanych wytworzonych w procesie nisko-temperaturowego azotowania w warunkach wyładowania jarzeniowego w obszarze plazmy i na potencjale katody na stali austenitycznej 316L. Badania wykazały znaczący wpływ sposobu obróbki jarzeniowej na strukturę i skład fazowy wytworzonych warstw azotowanych, a także na odporność na zużycie przez tarcie i odporność korozyjną.
The paper describes and compares the structures of the nitrided layers produced on AISI 316L austenitic steel by low-temperature nitriding conducted under glow discharge conditions at the cathodic potencial and in the plasma area. The structure and phase composition of the nitrided layers as well as their corrosion and frictional wear resistance appear to depend strongly upon the region where the samples were placed within the glow discharge.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies