Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Inżynieria procesowa, a potrzeby współczesnej farmacji

Tytuł:
Inżynieria procesowa, a potrzeby współczesnej farmacji
Autorzy:
Tal-Figiel, B.
Kwiecień, M.
Figiel, W.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
farmaceutyczne układy wielofazowe
maści
reologia
rheology
pharmaceutical multiphase systems
ointment
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W niniejszej pracy wykonano badania wybranych wielofazowych układów z nienewtonowską fazą ciągłą na przykładzie - maści farmaceutycznych, sporządzanych zgodnie z recepturą apteczną. Badania obejmowały analizę wielkości i kształtu zawieszonych w podłożu cząstek stałych oraz pomiary reologiczne w temperaturze 32°C, których wyniki aproksymowano podstawowymi modelami teologicznymi. Na podstawie wyników badań stwierdzono, że w przypadku substancji pastowatych, istotny wpływ na przebieg charakterystyk Teologicznych ma kształt i wielkość cząstek fazy stałej oraz sposób ich przygotowania.
Investigations of selected multiphase systems with non-Newtonian continuous phase, using pharmaceutical ointments as an example were carried out. Investigations included the size and shape analysis of suspended solid particlcs and rhcological analysis at 32°C. The obtained results were approximated using basic rhcological models. It was stated that in case of pastes a significant influence on rhcological curves exerted a shape and size of solid particles and a method of their preparation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies