Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optymalizacja pracy węzła fermentacji metanowej w oczyszczalni ścieków

Tytuł:
Optymalizacja pracy węzła fermentacji metanowej w oczyszczalni ścieków
Autorzy:
Wiechecki, W.
Wiśniewski, R.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
wytwarzanie biogazu
fermentacja metanowa
modelowanie fermentacji
biogas production
anaerobic digestion
digestion modeling
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Dla opracowanego modelu matematycznego pracy węzła fermentacji metanowej w oczyszczalni ścieków, składającego się z wielu komór o zróżnicowanych temperaturach fermentacji i czasach przebywania ścieków, przeprowadzono badania nad optymalizacją pracy węzła, dotyczące wpływu temperatur fermentacji i czasów przebywania ścieków w poszczególnych komorach. Wyniki badań mogą być wykorzystane w pracach nad zwiększeniem efektywności oczyszczania ścieków i produkcji biogazu w węźle fermentacji metanowej oraz do tworzenia systemu sterowania pracą węzła.
The elaborated mathematical model of anaerobic digestion node in a sewage-treatment plant, comprising of multiple fermentation chambers working under variable fermentation time and temperature conditions was used to conduct optimization study of fermentation time and temperature influence. The achieved results can be used to improve sludge reduction and biogas production efficiency in anaerobic digestion process and for creating the digestion node control system.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies