Tytuł pozycji:
Ozon - właściwości, zastosowania, korzyści i zagrożenia
Przedstawiono własności chemiczne, zastosowania praktyczne, korzyści, a także zagrożenia dla środowiska i zdrowia człowieka (zwierząt) alotropowej odmiany tlenu – ozonu. Zwrócono uwagę na toksyczność ozonu i na możliwości wykorzystania tego gazu do ozonowania wody, higienizacji pomieszczeń (neutralizacja amoniaku i gazów złowonnych), konserwacji żywności itd. Przedstawiono metody oznaczania ozonu w powietrzu i wodzie oraz charakterystykę urządzeń do ozonowania. Syntetycznie poinformowano o wynikach badań własnych nad zastosowaniem ozonu do ograniczania zanieczyszczeń gazowych emitowanych ze zwierzęcych odchodów stałych i płynnych.
Chemical properties, practical applications, advantages and risk for environment and for human (animal) health of oxygen allotrope - ozone, were briefly presented. The toxicity of ozone as well as possible use of this gas to water ozonization, room disinfection (neutralization of ammonia and other odorous compounds), preservation of food etc. were described. The methods of ozone detection both in air and water and moreover the equipment to ozonization were presented. Finally, short review of results of author's investigation concerning the use of ozone in the livestock building was made.