Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Jakość wód powierzchniowych i podziemnych w Dolinie Lejowej w Tatrach

Tytuł:
Jakość wód powierzchniowych i podziemnych w Dolinie Lejowej w Tatrach
Autorzy:
Kasprzyk, B.
Kisielowska, E.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
woda powierzchniowa
woda podziemna
środowisko wodne
czystość sanitarna wody
czystość mikrobiologiczna wody
surface water
groundwater
aquatic environment
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W referowanej pracy przedstawiono stan środowiska wodnego w jednej z tatrzańskich dolin. W Dolinie Lejowej, której wody są przedmiotem niniejszych badań, w okresie letnim odbywa się tzw. kulturowy wypas owiec, a także ma miejsce wzmożony ruch turystyczny, co może w istotny sposób wpływać na czystość tych wód. Zaistniała więc konieczność sprawdzenia jakości potoków i źródeł górskich w Dolinie Lejowej w aspekcie ich chemizmu oraz czystości mikrobiologicznej. Wykonane analizy chemiczne obejmowały oznaczenie pełnego składu chemicznego substancji obecnych w badanych wodach oraz ich stężenia. W ramach badań mikrobiologicznych, pozwalających scharakteryzować mikroflorę wód, określono ilościowo i jakościowo mikroorganizmy bakteryjne i grzybowe występujące w tych wodach, ze szczególnym uwzględnieniem obecności pałeczek kałowych gat. Escherichia coli. Badania wykonano w 3 różnych porach roku. Uzyskane wyniki pozwalają określić możliwość i sposób wykorzystania tych wód.
The paper presents the state of the aquatic environment in one of the Tatra glen. In the Valley Lejowa, whose waters are the subject of the study, during the summer is called Cultural grazing sheep, and there is increased tourist traffic, which can significantly affect the purity of these waters. There was therefore necessary to verify the quality of mountain streams and sources in the Valley Lejowa in terms of their chemistry and microbiological purity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies