Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie właściwości tribologicznych i mechanicznych materiałów konstrukcyjnych stosowanych w uszczelnieniach mechanicznych

Tytuł:
Badanie właściwości tribologicznych i mechanicznych materiałów konstrukcyjnych stosowanych w uszczelnieniach mechanicznych
Autorzy:
Osuch, E.
Matecki, K.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
właściwości mechaniczne
zużycie
tarcie suche
tworzywa sztuczne
friction
wear
plastics
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono próbę oceny materiału na uszczelnienia czołowe, charakteryzującego się odpowiednimi właściwościami mechanicznymi i jednocześnie odpowiednimi właściwościami tribologicznymi. Analiza istniejących rozwiązań teoretycznych konstrukcji takich uszczelnień wskazuje na to, że pierwszy warunek może spełnić elastomer poliuretanowy (EPUR). Z kolei analiza stanu wiedzy z dziedziny inżynierii materiałowej wskazuje na możliwość modyfikacji właściwości tribologicznych odpowiednio dobranymi nieaktywnymi napełniaczami proszkowymi. W pracy przedstawiono wstępną opinię na podstawie przeprowadzonych badań mechanicznych i tribologicznych na temat wykorzystania EPUR jako materiału konstrukcyjnego na uszczelnienia mechaniczne.
In the paper the autors present the materials from the point of view of their tribology and mechanical usability in mechanical face seals. This article presents the initial opinion about polyurethane elastomers to advantage as composite material for elements of mechanical seals.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies