Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości tribolologiczne estrów sorbitanu stosowanych jako dodatki do substancji smarowych

Tytuł:
Właściwości tribolologiczne estrów sorbitanu stosowanych jako dodatki do substancji smarowych
Autorzy:
Sułek, M. W.
Wasilewski, T.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
estry sorbitanu
dodatki do substancji smarowych
współczynnik tarcia
zużycie
zacieranie
sorbitan's esters
lubricant additives
friction coefficient
wear
seizure
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy omówiono wpływ rodzaju estru sorbitanu na właściwości tribologiczne środków smarowych z ich dodatkiem. Oceniano zdolność obniżania współczynnika tarcia, właściwości przeciwzużyciowe, przeciwzatarciowe oraz zdolność redukcji temperatury w węźle tarcia przez 4--procentowe roztwory poszczególnych estrów w oleju parafinowym. Test prowadzono z użyciem aparatu czterokulowego. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, iż najkorzystniejsze właściwości tribologiczne posiada monolaurynian sorbitanu.
The influence of sorbitan's esters type on tribological properties of the lubricant was investigated. Ability to reduce the coefficient of friction, anti wear anti-seizing properties and ability to reduce the temperature in the friction couple for 4% paraffin oil solvents of those esters was investigated. The test was performed on four-ball machine. On the basis of the results it was concluded that sorbitan monolaurete had best tribological properties.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies