Tytuł pozycji:
Wpływ sadzy fulerenowej na odporność oksydacyjną roślinnych kompozycji olejowych
W artykule przedstawiono stabilność oksydacyjną kompozycji olejowych, zawierających dodatek czystych fulerenów C60 oraz sadzy fulerenowej o zróżnicowanej zawartości cząstek C60. Oceniono skuteczność działania zastosowanych fulerenów C60 w stosunku do oleju bazowego. Metodę różnicowej kalorymetrii skaningowej zastosowano do wyznaczenia odporności na proces utleniania oleju roślinnego. Na podstawie uzyskanych wyników wyznaczono odporność kompozycji olejowych przygotowanych na bazie surowego oleju rzepakowego na proces termooksydacji.
The fullerene soot containing different concentrations of C60 has been tested as an active additive influencing the lubricating properties of a vegetable oil used as a reference lubricant. The quality assessment of the vegetable oil - compositions has been made using DSC (Differential Scanning Calorimetry). The thermal oxidation stability of both vegetable oils containing the fullerene soot will be assessed, focusing on efficiency of the action of fullerenes.