Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fizykochemiczne właściwości produktów chemicznej modyfikacji oleju rzepakowego

Tytuł:
Fizykochemiczne właściwości produktów chemicznej modyfikacji oleju rzepakowego
Autorzy:
Siwiec, E.
Grądkowski, M.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
olej roślinny
modyfikacja chemiczna
estry kwasów tłuszczowych
kwasy tłuszczowe
właściwości fizykochemiczne
vegetable oil
chemical modification
esters of fatty acids
fatty acid
physic-chemical properties
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W wyniku chemicznej modyfikacji różnymi metodami naturalnych triglicerydów, zawartych w oleju rzepakowym, wytworzono szereg produktów oraz zbadano ich właściwości fizykochemiczne. Pod względem chemicznym osiem z nich jest estrami kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego, zaś dwa wyższymi kwasami tłuszczowymi o różnych właściwościach fizykochemicznych. Produkty te są rozpuszczalne w mineralnych, syntetycznych i naturalnych olejach i mogą być stosowane w roli dodatków uszlachetniających, spełniających różne funkcje w kompozycji smarowej.
It has been investigated physic-chemical properties of some products obtained during different chemical modifications of natural triglicerides. There are eight fatty acid esters of rape-seed oil and two higher fatty acids among them. Those products have different physic-chemical properties, but all are soluble in mineral, synthetic and natural oils. They can be used as multifunctional lubricant additives.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies