Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości przeciwzużyciowe chemicznie modyfikowanego oleju rzepakowego

Zbadano właściwości smarne produktów chemicznej modyfikacji - oksydacji, hydrolizy, transestryfikacji, addycji - naturalnych triglicerydów, pochodzących z oleju rzepakowego. Testy tribologiczne przeprowadzono za pomocą aparatu czterokulowego, w którym elementy węzła tarcia, wykonane były ze stali ŁH-15. Spośród zbadanych produktów największą skutecznością przeciwzużyciową charakteryzowała się oligomeryczna pochodna kwasów tłuszczowych otrzymana w wyniku reakcji Dielsa-Aldera - DE 10. Zapewnia ona najniższe opory ruchu, wysoką redukcję zużycia elementów trących oraz najniższą chropowatość powierzchni tarcia.
This work describes a lubricity of the products of chemical modification (oxidation, hydrolysis, transestrification, addition) of natural triglycerides from rapeseed oil. Rubbing tests were performed using four-ball machine (test balls were made from ŁH-15 steel). The best antiwear efficiency - among all investigated products -has been shown by the oligomeric derivative of fatty acids obtained in Diels-Alder reaction (DE-10). It assures the lowest resistance to motion and roughness of friction surface as well as high reduction of the wear of rubbed elements.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies