Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena przydatności produktów odpadowych z rafinacji olejów roślinnych do wytwarzania ekologicznych dodatków uszlachetniających

Tytuł:
Ocena przydatności produktów odpadowych z rafinacji olejów roślinnych do wytwarzania ekologicznych dodatków uszlachetniających
Autorzy:
Siwiec, E.
Molenda, J.
Data publikacji:
2007
Słowa kluczowe:
olej roślinny
odpady porafinacyjne
właściwości fizykochemiczne
dodatki do olejów smarowych
vegetable oil
waste products
physic-chemical properties
additives
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań właściwości fizykochemicznych i odporności na utlenianie produktów otrzymanych z surowców porafinacyjnych oleju rzepakowego. Stwierdzono, że otrzymane produkty charakteryzują się bardzo zróżnicowanymi właściwościami fizykochemicznymi. W strukturze chemicznej otrzymanych produktów występują aktywne grupy funkcyjne, (m.in. hydroksylowa, estrowa, kwasowa), co sugeruje, że mogą one spełniać rolę dodatków funkcyjnych do ekologicznych baz olejowych.
The paper presents research results of some physic-chemical properties and thermooxidation stability of products obtained from refining rapeseed oil. It has been concluded that received products differ of physic-chemical properties. In chemical structure of the products active, functional groups (e.g. hydroxyl, ester, acidic group) was found. It suggests that used products can be effective additives to environmentally acceptable lubricants.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies