Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości smarne i fizykochemiczne oleju gorczycowego

Zbadano właściwości smarne i fizykochemiczne oleju gorczycowego w aspekcie zastosowania jako bazy dla olejów smarowych i cieczy technologicznych. Uzyskane wyniki badań porównano z wynikami uzyskanymi dla oleju rzepakowego i naftowego oleju maszynowego nie zawierającego dodatków. Stwierdzono, że olej gorczycowy charakteryzował się zbliżonym do oleju rzepakowego i zdecydowanie wyższym od produktu naftowego poziomem właściwości smarnych i fizykochemicznych. Może zatem być, obok oleju rzepakowego, wykorzystywany przy wytwarzaniu ekologicznych środków smarowych.
The lubricating and the physicochemical properties of mustard oil in the aspect of use as a base for lubricants and technological liquids were tested. The obtained results were compared to the results of rapeseed and machine oils without additives. It was stated that the level of the lubricating and physicochemical properties of mustard oil was similar to the properties of the rapeseed oil and much better then obtained for mineral products. It is possible, therefore, that, apart form rapeseed oil, mustard oil will be used for manufacturing of ecological lubricants.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies