Tytuł pozycji:
Rozszerzalność termiczna wybranych elastomerów multiblokowych
W pracy przedstawiono wyniki badań elastomerów multiblokowych których fazę giętką zbudowano używając: oksyetylenowanego oligo(1,2-oksypropyleno)diolu, oligo(oksyetyleno)diolu lub dimeryzowanego kwasu tłuszczowego, a fazę sztywną stanowił poli(butylenotereftalan). Analizowano zależność temperatury zeszklenia od składu chemicznego elastomerów oraz zależność współczynnika rozszerzalności liniowej od temperatury i zawartości segmentów sztywnych. Stwierdzono dosyć nietypowy przebieg rozszerzalności i trudności z ustaleniem dylatometrycznej temperatury zeszklenia, choć otrzymane wartości współczynnika rozszerzalności są typowe dla innych polimerów semikrystalicznych.
The results of dilatometric investigations of multiblock copolymers, with soft phase built from oxyethylene oligo(1,2-oxypropylene)diol or oligo(oxyethylene)diol or dimerized fatty acid and with hard phase built from poly(butylene terephtalate) has been presented. Glass transition temperature as a function of chemical composition of elastomers as well as the temperature dependence of the linear expansion coefficient in function of hard segments content were analysed. An anomalous dependence of expansion coefficient was detected and difficulties in determination of the dilatometric glass temperature were enocuntered although the obtained values of expansion coefficient are typical for other semicrystalline polymers.