Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Studies on preparation of starch succinate by reactive extrusion

Tytuł:
Studies on preparation of starch succinate by reactive extrusion
Autorzy:
Rudnik, E.
Żukowska, E.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
estryfikacja skrobi
bursztynian skrobi
wytłaczanie reaktywne
starch esterification
starch succinate
reactive extrusion
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Reactive extrusion was applied to obtain the starch succinate. Esterification using succinic anhydride was performed using PTW16/25D twin-screw extruder. Natrium hydroxide solution or natrium bicarbonate were used as catalysts. The influence of three kinds of starch was studied. The starch ester with degree of substitution (DS) higher than 0.6 was obtained from potato starch in the presence of NaOH solution.
Estryfikację skrobi bezwodnikiem bursztynowym (SA) prowadzono w wytłaczarce dwuślimakowej PTW 16/25D stosując jako katalizatory NaHCO3 lub roztwór NaOH. Zbadano wpływ rodzaju skrobi (ziemniaczana, kukurydziana, pszeniczna), a także wyjściowego stosunku molowego skrobia:SA na stopień podstawienia (DS), wydajność reakcji (RE) oraz na wartość właściwej energii mechanicznej (SME) obliczanej według wzoru (2) (tabela 1 i 2). Stwierdzono, że ze skrobi ziemniaczanej można otrzymać bursztynian o wartości DS > 0,6. Metodą FT-IR potwierdzono powstawanie bursztynianu skrobi (obecność nowego piku ok. 1735 cm(-1) przypisywanego drganiom rozciągającym grupy karbonylowej - rys. 1).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies