Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Computation of Hydrate Formation in Gas Pipelines

Tytuł:
Computation of Hydrate Formation in Gas Pipelines
Autorzy:
Uilhoorn F.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
hydrat
model termodynamiczny
układ jednoskładnikowy
mieszanina
stan równowagi fazowej
entropia
gazociąg
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono termodynamiczny model pozwalający przewidzieć tworzenie się hydratów w układach jednoskładnikowych i mieszaninach. Model oparto na wyznaczaniu stanu równowagi fazowej, uzyskanego przyjmując kryterium maksymalizacji entropii. W obliczeniach zastosowano bardziej klasyczne podejście, polegające na przyrównaniu fugatywności składników, zamiast potencjału chemicznego. Przeprowadzono weryfikację modelu na zbiorze rzeczywistych danych pomiarowych oraz porównanie z wynikami CSMHYD. Dla różnych rodzajów gazu ziemnego model posiada bezwzględny błąd średni 6,76%. Dla mieszanin z zastosowaniem metanolu jako inhibitora oraz gazów z zawartością wody (stan równowagi dwufazowej) błędy wynoszą odpowiednio 11,6% i 6,07%. Model pozwala na ocenę ryzyka tworzenia się hydratów zarówno dla gazociągów na lądzie jak i gazociągów podmorskich oraz umożliwia określenie optymalnych wartości stężenia metanolu, stopnia osuszania, ciśnienia i temperatury gazu w celu zapewnienia parametrów pracy gazociągu poza zakresem tworzenia się hydratów. Możliwości zastosowania modelu pokazano na przykładzie obliczeniowym.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies