Tytuł pozycji:
Zastosowanie różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC) do określenia parametrów bezpiecznego prowadzenia procesów cukrowniczych zagrożonych niekontrolowaną reakcją Maillarda. I. Wpływ warunków termicznych na zachowanie cukrzyc I-III.
W pracy przedstawiono wyniki badań kalometrycznych (DSC) efektów cieplnych towarzyszących przebiegowi reakcji Maillarda dla technologicznych półproduktów cukrowniczych (cukrzyca I-III). W badaniach określono zależności wielkości efektu cieplnego i czasu potrzebnego do osiągnięcia maksymalnej szybkości reakcji od temperatury i szybkości ogrzewania. Wyniki badań mogą stanowić podstawę projektowania systemów bezpieczeństwa procesu.
Results of (DSC) calorimetric investigations of heat effects accompanying a Maillard reaction for technological intermediate products (magma) are presented in the study. The reaction was investigated in reference to its dependence on temperature, heating rate, heat effect and time vs. maximum reaction rate. Results of the investigations can be a basis for designing of process safety systems.