Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC) do określenia parametrów bezpiecznego prowadzenia procesów cukrowniczych zagrożonych niekontrolowaną reakcją Maillarda. I. Wpływ warunków termicznych na zachowanie cukrzyc I-III.

Tytuł:
Zastosowanie różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC) do określenia parametrów bezpiecznego prowadzenia procesów cukrowniczych zagrożonych niekontrolowaną reakcją Maillarda. I. Wpływ warunków termicznych na zachowanie cukrzyc I-III.
Autorzy:
Kuberski, S.M.
Ślot, M.
Wawro, S.
Data publikacji:
1998
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań kalometrycznych (DSC) efektów cieplnych towarzyszących przebiegowi reakcji Maillarda dla technologicznych półproduktów cukrowniczych (cukrzyca I-III). W badaniach określono zależności wielkości efektu cieplnego i czasu potrzebnego do osiągnięcia maksymalnej szybkości reakcji od temperatury i szybkości ogrzewania. Wyniki badań mogą stanowić podstawę projektowania systemów bezpieczeństwa procesu.
Results of (DSC) calorimetric investigations of heat effects accompanying a Maillard reaction for technological intermediate products (magma) are presented in the study. The reaction was investigated in reference to its dependence on temperature, heating rate, heat effect and time vs. maximum reaction rate. Results of the investigations can be a basis for designing of process safety systems.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies