Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modelling and analysis of condensation processes for low-boiling hydrocarbon mixtures

Tytuł:
Modelling and analysis of condensation processes for low-boiling hydrocarbon mixtures
Autorzy:
Burghardt, A.
Bartelmus, G.
Warmuziński, K.
Data publikacji:
1998
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The modelling of the condensation of gaseous mixture containing a non-condensing species is discussed. The model selected is applied to the countercurrent partial condensation of light hydrocarbons(methane, ethylene, ethane and propylene) in presence of hydrogen. Calculations are performed to study the effect of H2 upon the equilibrium constants of other components, and also, to determine the extent to which the physical solubility of H2 may affect the process. The simulations also demonstrated the sensitivity of the system to certain operating and geometric parameters and show the relative importance of these parameters.
Omówiono zagadnienie modelowania kondensacji mieszanin gazowych zawierających składniki niekondensujące. Wybrany model procesy zastosowano do opisu przeciwprądowej częściowej kondensacji lekkich węglowodorów (mieszaniny metanu, etylenu, etanu i propylenu) w obecności wodoru. Wykonano szereg obliczeń w celu oszacowania wpływu wodoru na stałe równowagi pozostałych składników oraz określania związku między fizyczną rozpuszczalnością H2 a przebiegiem procesu. Przeprowadzone symulacje ilustrują także czułość układu na pewne zmienne ruchowe i parametry konstrukcyjne kondensatora.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies