Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ glukozy i drożdży na ekstrakcję etanolu z roztworów wodnych

Tytuł:
Wpływ glukozy i drożdży na ekstrakcję etanolu z roztworów wodnych
Autorzy:
Pająk, M.
Skrzypiński, W.
Górska, L.
Kołek, A
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
ekstrakcja
etanol
glukoza
drożdże
kolumna
równowagi ekstrakcyjne
kinetyka ekstrakcji
kolumna z wibrującymi półkami
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Eksperymentalnie określono wpływ glukozy i drożdży na równowagi ekstrakcyjne oraz na kinetykę ekstrakcji etanolu z roztworów wodnych za pomocą 30% roztworu TBP w toluenie. Stwierdzono ujemny wpływ glikozy i drożdży na selektywność ekstrahenta etanolu oraz na kinetykę ekstrakcji w kolumnie z wibrującymi półkami.
The influence of glucose and yeast on both the extraction equilibria and kinetic parameters of ethanol extraction form aqueous solutions by using 30% weight toluene solutions of TBP was determined in a series of experiments. Glucose and yeast were found to influence negatively the extractant selectivity and extraction kinetics in a reciprocating plate column.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies