Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Treatment of low-salinity mountainous waters.

Tytuł:
Treatment of low-salinity mountainous waters.
Autorzy:
Sobczyk, M.
Gumińska, J.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
uzdatnianie wody
wody górskie
zasolenie wód
wody kwaśne
wody miękkie
koagulacja
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Low-alkalinity and low-hardness mountain waters are considered to be unsusceptible to coagulation. For many months these waters reveal low turbidity and low temp. This paper evaluates the influence of pH adjustment downwards before coagulant and lime addition on flocculation and the effectiveness of water treatment. The effects of high-turbidity or intense colour on coagulation were also examined.
Miękkie i kwaśne wody górskie nie są podatne na koagulację. Wody te przez wiele miesięcy mają niską temperaturę i małą mętność. Oceniono wpływ wstępnego zmniejszania pH wody przed dozowaniem koagulanta na przebieg procesu flokulacji oraz efekty uzdatniania tych wód. W toku badań określono wpływ zabarwienia i zmętnienia na przebieg procesu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies