Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Polycyclic aromatic hydrocarbons in aquatic environment of the Radomka River basin. Field study in Poland.

Tytuł:
Polycyclic aromatic hydrocarbons in aquatic environment of the Radomka River basin. Field study in Poland.
Autorzy:
Kowalczyk, D.
Świetlik, R.
Dojlido, J.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
węglowodory wielopierścieniowe
węglowodory aromatyczne
środowisko wodne
zlewnie rzek
zanieczyszczenie środowiska
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The contamination of the aquatic environment of the Radomka River basin with PAHs was investigated. Ten PAHs were being determined in the river waters and eight PAHs in the bottom sediments. Some concentrations of PAHs dissolved in water are determined as follows: the lowest 2 ng/dm3, and the highest 656 ng/dm3, for the particulate phase from 19-18,278 ng/dm3. The higher concentrations of PAHs in river occurred in the periods of atmospheric precipitation and rapid snow melting. Their concentrations in the bottom sediments changed periodically from 21-9500 mg/kg. The predominant compounds were fluoranthene and pyrene. Przedstawiono wyniki badań dotyczących zanieczyszczenia środowiska wodnego wybranego obszaru zlewni Radomki. Oznaczono 10 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w wodzie rzecznej, przy czym uwzględniono, że występują one w postaci rozpuszczonej (C min. - 2ng/dm3, C max -656 ng/dm3) i w postaci zaadsorbowanej (C min -19 ng/dm3, C max -18 278 ng/dm3). Stwierdzono, że większość węglowodorów występuje w postaci zaadsorbowanej. Uzyskane wyniki wskazują, że w okresie opadów atmosferycznych i intensywnego topnienia śniegu stężenia WWA wyraźnie zwiększają się. W rzecznych osadach dennych wykrywano 8 WWA, których stężenie wahało się od 21ug/kg do okresowo nawet 9500 ug/kg. Wsród wykrywanych związków zarówno w osadach dennych, jak i w wodach dominowały fluoranten i piren.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies