Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nanoparticles of lead sulfide in porous glasses prepared by the sol-gel method

Tytuł:
Nanoparticles of lead sulfide in porous glasses prepared by the sol-gel method
Autorzy:
Reisfeld, R.
Sarajdarov, T.
Minti, H.
Wodnicka, K.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
szkło porowate
siarczek ołowiu
właściwości optyczne
PbS
porous glass
lead sulfide
zirconium-silica-polyurethane
optical properties
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
PbS semiconductor nanoparticles were grown inside the matrices of zirconium oxide (ZrO2) and zirconium-silica-polyurethane (ZSUR) prepared by the sol-gel method. Zirconium ormosil included polyurethane used to control the growth and aggregation of PbS nanoparticles. The new matrix allows the incorporation of up to 40% PbS forming a characteristic structure of dendrite by reacting lead acetate with ammonium thiocyanate in the sol-gel matrix. The sol precursors of the matrix for ZSUR contain ZrO2 matrix solution, epoxy-silica-ormosil (ESOR) and diurethane siloxane (DURS) synthesized separately. The size of nanoparticles as determined by transmission electron microscopy (TEM) ranges between 2–4 nm for 20% PbS in zirconium oxide and 8–10 nm for 20% PbS in ZSUR matrices. The porosity of the glasses is determined using the nitrogen adsorption technique. The pore size for ZSUR doped with 2% of PbS as determined by BET is 1.54 nm. Quantum size effect was observed from the shifts of absorption and photoluminescence (PL).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies