Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Industrial effluent remediation using natural coagulants (seeds of Jatropha Curcas)

Tytuł:
Industrial effluent remediation using natural coagulants (seeds of Jatropha Curcas)
Autorzy:
Aririatu, L.E.
Ibegbulam-Njoku, P.N.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
koagulanty
Jatropha Curcas
ścieki przemysłowe
biodegradacja
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Jatropha curcas, a member of the Euphorbiaceae family, is not only of considerable economic importance, but also has great potential for environmental pollution and control. Ground seeds of Jatropha curcas reduced the turbidity and the biological oxygen demand (BOD) of industrial effluent by 73.45 and 52.94%, respectively, while enhancing the chemical oxygen demand (COD) by more than fourfold (280%). These reactions of ground seeds of Jatropha curcas increased the rate of biodegradation of industrial effluent and its subsequent remediation.
Jatropha curcas, należąca do rodziny wilczomleczowatych (Euphorbiaceae), ma nie tylko znaczenie gospodarcze, ale może być również użyta do zwalczania skażenia środowiska. Zmielone nasiona tej rośliny zmniejszają mętność ścieków przemysłowych o 73,45% i biologiczne zapotrzebowanie tlenu (BZT) o 52,94%, a jednocześnie ponad czterokrotnie (280%) zwiększają chemiczne zapotrzebowanie tlenu (ChZT). Te właściwości zmielonych nasion Jatropha curcas pozwalają zwiększyć szybkość biodegradacji ścieków przemysłowych, a więc zmniejszyć ich szkodliwość.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies