Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Reakcja aromatycznych ketonów z fosforynem dietylowym w układach micelarnych

Tytuł:
Reakcja aromatycznych ketonów z fosforynem dietylowym w układach micelarnych
Autorzy:
Nowak, D.
Domagalska, B.W.
Wilk, K. A.
Gancarz, R.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
synteza hydroksyfosfonianów
kataliza micelarna
kinetyka reakcji
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Na przykładzie reakcji fluorenonu i benzofenonu z fosforynem dietylowym zbadano wpływ usztywnienia struktury aromatycznych ketonów na stałą szybkości badanej reakcji w układach micelarnych (CTAB, CDHAB) w odniesieniu do układów homogenicznych (wodnych roztworów: NaOH, N-butyloaminy, di-n-butyloaminy i tri-n-butyloaminy). Stwierdzono, że dla badanych ketonów szybkość reakcji w układach micelarnych jest wyraźnie większa (6,43-26,78 dla fluorenonu, 1,78-7,17 dla benzofenonu) w porównaniu z szybkością w układach homogenicznych (1,55-2,9 dla fluorenonu i 10,92-1,68 dla benzofenonu)
The reaction of two aromatic ketonem, benzophenone and sterically more hindered fluorenone, with diethylphosphite was studied in micellar (CTAB, CDHAB) and homogenous (water) systems. NaOH, n-buthyloamine, di-n-buthyloamine and tri-n-buthyloamine were used as Basic catalysts. In micellar systems the reaction rate are much higher (6,43-26,78 for fluorenone, 1,78-7,17 for benzophenone) than those obtained for homogenous one (1,55-2,9 for fluorenone and 10,92-1,68 for benzophenone)

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies