Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mesomorphic organisation of (2-hydroxypropyl)cellulose under the influence of silica networks

Tytuł:
Mesomorphic organisation of (2-hydroxypropyl)cellulose under the influence of silica networks
Autorzy:
Wojciechowski, P.
Halamus, T.
Pietsch, U.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
celuloza
przejścia fazowe
kompozyt hybrydowy
zol-żel
(2-hydroxypropyl)cellulose
phase transition
hybrid composite
sol-gel
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Mesomorphic behaviour of (2-hydroxypropyl)cellulose (HPC) within organic-inorganic hybrid materials was investigated. Hybrid materials HPC/silica were prepared by means of the sol-gel process, with hydrolysis and condensation of (tetraethoxy)silane taking place in the mesomorphic environment of HPC. Solid films of HPC/silica were investigated using the Raman spectroscopy, differential scanning calorimetry, thermo-optical analysis, and small angle X-ray scattering. Additionally, swelling by water was tested. The analysis of the results leads to the following conclusions: (i) silica has a strong stabilisation effect on the mesomorphic organisation of HPC: the glass transition temperature and isotropisation temperature of HPC are shifted to higher values; (ii) X-ray measurements reveal a nano-scale organisation of the HPC/silica hybrids with d-spacing equal to 65A; a long-range organisation within HPC/silica hybrids seems to be related to a surface induced ordering; (iii) curing of HPC/silica hybrids affects the swelling behaviour. s.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies