Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wybrane zagadnienia korozji kwasowej przewodów kominowych - obliczanie temperatury kwasowego punktu rosy spalin

Tytuł:
Wybrane zagadnienia korozji kwasowej przewodów kominowych - obliczanie temperatury kwasowego punktu rosy spalin
Autorzy:
Stechman, A.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
korozja kwasowa komina
temperatura
kwasowy punkt rosy
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W celu zwiększenia sprawności kotłów dąży się do ograniczenia straty wylotowej (kominowej). Jednakże przy zbyt głębokim ochłodzeniu spalin może dojść do kondensacji kwasu siarkowego, zawartego w spalinach. Kondensacja kwasu może wystąpić w kominie, ale też wcześniej, w pogrzewaczach regeneracyjnych, elektrofiltrach i kanałach spalin. Przedstawiono sposoby jakościowej ocena korozyjnego wpływu spalin o temperaturze niższej od temperatury punktu rosy. Opisano różne sposoby wyznaczania temperatury punktu rosy kwasu siarkowego, w zależności od dostępnych danych.
For increasing the boiler efficiency chimney loss should be decreasing. However lower flue gas temperature can to cause sulfuric acid condensation. Sulfuric acid condensation can occur in chimney, but also earlier, in regenerative air preheaters, electrostatic precipitators and flue gas channels. The methods of prediction acid corrosion potential due to flue gas temperature lower acid due point was presented. The methods of calculation or state the flue gas acid dew point was described.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies