Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Probing cellulose wettability by electron paramagnetic resonance

Tytuł:
Probing cellulose wettability by electron paramagnetic resonance
Autorzy:
Ionita, G.
Ghica, C.
Ionita, P.
Data publikacji:
2007
Słowa kluczowe:
cellulose
EPR
radical
tempo
spin label
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Carboxymethyl-cellulose has been labelled with a stable free radical by reaction with 4-aminotempo in the presence of a coupling agent (EEDQ). The spin-labelled cellulose is highly stable, no leaking being noticed after months at room temperature. EPR spectroscopy was used as a main tool to study the wettability of such a material. The EPR spectrum of the dry spin-labelled cellulose shows the expected anisotropy, while addition of several solvents (acetone, ethyl acetate, DCM, methanol, toluene, PEG 200) induces the splitting of the spectrum into a two component system. Thus, the EPR spectrum is composed of a mobile component superimposed onto an immobilized one. Addition of water leads to a monocomponent isotropic spectrum. These data clearly indicate the presence of two types of sites to which the spin-label is attached. Variable temperature EPR spectra showed that an increase of temperature results in an increase in the mobility of the spin-label. Deposition of plain or spin-labelled gold nanoparticles on the cellulose fibres also affects the structure of the polymeric chain, as seen by changes in the EPR spectra.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies