Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wytrzymałość i mrozoodporność popiołów lotnych z elektrociepłowni "Kraków" stabilizowanych cementem lub wapnem

Tytuł:
Wytrzymałość i mrozoodporność popiołów lotnych z elektrociepłowni "Kraków" stabilizowanych cementem lub wapnem
Autorzy:
Zawisza, E.
Sobula, K.
Data publikacji:
2007
Słowa kluczowe:
popioły lotne
stabilizacja
fly ashes
heat and power plant
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Praca zawiera wyniki badań stabilizacji popiołu lotnego z Elektrociepłowni "Kraków" cementem portlandzkim klasy 32,5 lub wapnem hydratyzowanym. Określono wytrzymałość na ściskanie po 7, 14 i 28 dobach pielęgnacji próbek oraz po 28 dobach pielęgnacji próbek poddanych cyklom zamrażania i odmrażania i na tej podstawie obliczono wskaźnik mrozoodporności. Otrzymane wartości odniesiono do odpowiednich wartości normowych i dokonano oceny przydatności stabilizowanych popiołów jako materiału konstrukcyjnego w budownictwie drogowym.
The paper presents results of investigations on stabilisation of fly ash from a power station "Krakow'' (Poland) using Portland cement class 32.5 or hydrated lime. Compression strengths after 7, 14 and 28-day samples maturing and after 28-day freezing and thawing cycles were determined and on that basis the freeze resistance index was calculated. The values obtained were compared to the standard values and the usability of stabilised fly ashes as a structural material in road building was assessed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies