Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Investigation of the topography of magnetron-deposited Cu/Ni multilayers by X-ray reflectometry and atomic force microscopy

Tytuł:
Investigation of the topography of magnetron-deposited Cu/Ni multilayers by X-ray reflectometry and atomic force microscopy
Autorzy:
Kucharska, B.
Kulej, E.
Kanak, J.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
multilayers Cu/Ni
X-ray reflectometry (XRR)
atomic force microscopy (AFM)
roughness
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper presents the results of research of Cu/Ni multilayers magnetron-deposited on an Si (100) substrate. The thickness of Cu sublayers was identical in all multilayers and equalled 2 nm. The thickness of Ni sublayers varied between 1.2 and 3.0 nm. The surface topography of the multilayers was examined using the AFM (research of different areas). The interface roughness and period thickness were characterized by X-ray reflectometry (XRR). The roughness of the multilayers achieved by the XRR method was very similar for all 0.6 nm samples examined. However, the values of the roughness parameter Ra obtained by AFM examination were in the range of 0.09-0.32 nm, and depended on the size of the area examined. Based on the function obtained from the AFM measurements, taken on surface areas varying in size, an area of 1.5-4.0 cm2 was determined, for which an agreement between the roughness parameter, as determined by the AFM method, and the XRR method results would be expected.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies