Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

New approach to estimation of permissible discharge of biogenic matter into water bodies (example of the Neva estuary of the Baltic Sea)

Tytuł:
New approach to estimation of permissible discharge of biogenic matter into water bodies (example of the Neva estuary of the Baltic Sea)
Autorzy:
Neverova-Dziopak, E.
Data publikacji:
2007
Słowa kluczowe:
eutrofizacja
zanieczyszczenie wody
zanieczyszczenia wód morskich
ochrona wód powierzchniowych
eutrophication
seawater pollution
water pollution
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The calculation of the assimilating capacity (or ecological capacity) of water body is considered to be a new method for assessing ecological quality of coastal and marine ecosystems. It can also serve as the foundation for the system approach to surface water protection, prevention of eutrophication as well as for the management and the choice of ecologically efficient and economically profitable water protection measures.
Obliczanie pojemności ekologicznej wód powierzchniowych, w tym przybrzeżnych wód morskich, stanowi nową metodę oceny ich stanu ekologicznego. Opracowana metoda może służyć za naukową podstawę systemowego podejścia w rozwiązywaniu problemów ochrony wód powierzchniowych i zapobieganiu procesom eutrofizacji. Może być także stosowana do zarządzania zasobami wodnymi oraz do wyboru ekologicznie efektywnych i ekonomicznie uzasadnionych rozwiązań w zakresie ochrony wód.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies