Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ tekstury iłołupków fliszu karpackiego na parametry deformacji

Tytuł:
Wpływ tekstury iłołupków fliszu karpackiego na parametry deformacji
Autorzy:
Gaszyńska-Freiwald, G.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
iłołupki
pęcznienie
jednoskośna anizotropia
deformacja gruntu
clay shale
deformations
undirectional anisotropy
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono zagadnienie dotyczące pęcznienia utworów ilastych pochodzących z terenów osuwiskowych w rejonie budowanego zbiornika wodnego w Świnnej Porębie. Grunty te charakteryzują się laminacją, która ma wpływa na wartość parametrów deformacji, a zwłaszcza na wielkość pęcznienia. Wraz ze wzrostem pęcznienia rośnie wilgotność tych utworów, co ma wpływ na osłabienie parametrów mechanicznych i może spowodować uaktywnienie się różnorodnych procesów geodynamicznych.
Carpathian flysch is built from shale - sandstone package which incline to ground under different angles. The shale package includes minerals belongs to the swelling group. The swelling and compressibility tests were performed on clay-slates samples from landslides situated near the water reservoir at Świnna Poręba. The texture clay-shale reflected by the lamination, can be regarded as a symptom of monoclinal anisotropy. This texture makes soil swelling unevenly on the top surface, water also much easier penetrates deep layers between the laminae.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies