Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie modeli niestacjonarnego tarcia cieczy do symulacji uderzenia hydraulicznego metodą charakterystyk

Tytuł:
Zastosowanie modeli niestacjonarnego tarcia cieczy do symulacji uderzenia hydraulicznego metodą charakterystyk
Autorzy:
Kudźma, S.
Zarzycki, Z.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
tarcie cieczy
uderzenie hydrauliczne
przepływ laminarny
przepływ turbulentny
fluid friction
hammer simulations
laminar flow
turbulent flow
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono zagadnienie komputerowej symulacji uderzenia hydraulicznego w przewodach zamkniętych. W celu zwiększenia dokładności rozwiązań wykorzystano hipotezy niestacjonarnego tarcia cieczy. Niniejsza praca przedstawia sposób symulacji uderzenia hydraulicznego metodą charakterystyk. Formuły obliczeniowe, opisujące zmienne w czasie opory tarcia są opracowane zarówno dla warunków przepływu laminamego jak i turbulentnego. W pracy rozważono przydatność tych wyrażeń do wydajnych obliczeń numerycznych.
The paper deals with computations and simulations transient flow in liquid pipe. In order to correct effect of simulations there have been used unsteady friction formulae. Present work presents way of simulations water hammer effect by method of characteristics. Formulae describing unsteadiness are valid for laminar flow as well as turbulent one. In this work considered usefulness this expressions to efficient numerical calculations.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies