Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena wybranych mieszanek traw gazonowych użytkowanych ekstensywnie

Tytuł:
Ocena wybranych mieszanek traw gazonowych użytkowanych ekstensywnie
Autorzy:
Grabowski, K.
Grzegorczyk, S.
Kwietniewski, H.
Głowacka, A.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
trawa gazonowa
trawnik ekstensywny
łąkarstwo
gazon grasses
extensive lawn
cultivation of meadows
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki 5-letnich badań dotyczących przydatności wybranych (zaprojektowanych i handlowych) mieszanek traw gazonowych do obsiewu trawników użytkowanych ekstensywnie. Oceniano: przezimowanie, zadarnienie, kolor, doskonałość liścia i ogólny aspekt murawy w skali 9°. Wykazano, że z testowanych mieszanek traw gazonowych najbardziej przydatne do obsiewu trawników ekstensywnych okazały się mieszanki E5 i E8 zaprojektowane w Katedrze Łąkarstwa. Podobne walory użytkowe wykazały mieszanki handlowe Nieznanice Eko i DSV Schattenrasen.
In the paper presented results of 5-years experiments concerning usefulness of selected (projected and commercial) gazon grasses mixtures for sowing on extensive used lawns. Estimated: winter hardiness, compactness, colour, leaf perfectness and general aspect in 9° scale. The researches showed, that among tested gazon grasses mixtures the most useful for sowing on extensive lawns were mixtures E5 and E8. Similar usable quality obtained commercial mixtures Nieznanice Eko and DSV Schattenrasen.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies