Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przetwarzanie przemieszczeń kątowych na wartość cyfrową z wykorzystaniem sensorów magnetorezystancyjnych

Tytuł:
Przetwarzanie przemieszczeń kątowych na wartość cyfrową z wykorzystaniem sensorów magnetorezystancyjnych
Autorzy:
Kubiak, Z.
Mielcarek, R.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
sensor magnetorezystancyjny
sensor typu AMR
sensor typu GMR
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono podstawy fizyczne, budowę oraz właściwości dwóch rodzin sensorów: opartych na materiałach AMR i GMR. AMR jest płaskim układem warstwy ferromagnetycznej z wymuszonym w procesie produkcji, wstępnym ustawieniem kierunku wektora magnetyzacji. Sensory typu GMR zawierają warstwy magnetyczne o grubości nanometrów, odseparowane cienkimi warstwami niemagnetycznymi. Zjawisko zmiany rezystancji ferromagnetycznych warstw sensorów w zewnętrznym polu magnetycznym znalazło wiele interesujących zastosowań.
The paper presents physical basis, constructions and properties of two sensor families based on AMR and GMR materials. AMR type sensor is an element made of properly shaped, thin ferromagnetic film with forced (during production process) initial alignement direction of the magnetization vector. Sensors based of GMR, consist of magnetic layers a few nanometers thick separated by equally thin nonmagnetic layers. Phenomena of ferromagnetic sensor layers resistance variation in external magnetic field has found many interesting applications.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies