Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Enzymatic esterification enhanced by pervaporation

This paper presents study of enzymatic esterification of oleic-acid and i-amyi alcohol. Product of such reaction, i-amyl-oleate is widely used as biolubricant, (easily degradable compound). It was suggested that the mechanism of reaction obeys so called "Random Bi-Bi". Mathematical models of this reaction and the reaction integrated with pervaporation process was build. Several simulations carried out show that this integration can efficiently enhance the process.
W pracy przebadano katalizowaną enzymatycznie reakcję estryfikacji kwasu oleinowego za pomocą alkoholu amylowego. Powstający w trakcie takiej reakcji ester jest środkiem stosowanym jako biodegradowalny olej do maszyn precyzyjnych. Określony został mechanizm ww. reakcji - "Random Bi-Bi". W oparciu o ten mechanizm dobrano równanie kinetyki. Wykorzystując to równanie oraz równanie kinetyki procesu perwaporacji przeprowadzono teoretyczną integrację procesów: estryfikacji i perwaporacji, której celem jest usuwanie (na bieżąco) wody ze środowiska reakcji. Integracja taka, jak wykazały przeprowadzone obliczenia, może dać wymierny efekt w postaci czystego produktu i ominięcia konieczności stosowania rektyfikacji ekstrakcyjnej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies