Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modelowanie i obróbka uzębienia płaskiej dwuskokowej przekładni spiroidalnej

Tytuł:
Modelowanie i obróbka uzębienia płaskiej dwuskokowej przekładni spiroidalnej
Autorzy:
Gessner, A.
Staniek, R.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
przekładnia spiroidalna
uzębienie
modelowanie
obróbka
spiroid gear
toothing
modelling
machining
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W referacie omówiono metody obróbki uzębienia dwuskokowych przekładni spiroidalnych. Przedstawiono podstawy matematyczne wyznaczania linii zęba płaskiej przekładni spiroidalnej oraz program wspomagający projektowanie przekładni, a także sposób tworzenia modelu przestrzennego uzębienia. Pokazano sposób modelowania powierzchni bocznej zęba na podstawie obliczeń programu. Przedstawiono narzędzia i parametry skrawania zastosowane do wykonania uzębienia metodą obróbki powierzchni. Zaprezentowano wyniki badań dokładności kinematycznej stołu obrotowego z wykonaną dwuskokową przekładnią spiroidalną.
In the paper methods for shaping double-lead face worm toothing are discussed. Authors present fundamentals of determination of the face worm gear tooth line and a computer program aiding the design process. The method of creating a 3D model of the face worm wheel with the use of the program results is shown, as are the tools and the cutting parameters used for machining. The results of investigation into the kinematic accuracy of the gear applied in a rotary table are presented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies