Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

On the utilization of the glycerin fraction - a side product of biofuel production from vegetable oils

Tytuł:
On the utilization of the glycerin fraction - a side product of biofuel production from vegetable oils
Autorzy:
Sulewski, M.
Urbaniak, W.
Wasiak, W.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
frakcja glicerynowa
transestryfikacja
glycerin fraction
transesterification
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The glyceric fraction, forming as a side product in the process of production of biodiesel from plant oils, does not consist, how it results from many popular papers, of practically glycerine only but is a complex mixture of many substances, including toxic ones, and the glycerine content does not usually exceed 50%. In this paper the results of research on the influence of the kind of raw material, the quantity and kind of catalyst and the conditions of transesterification process on the quantity and composition of glyceric fraction.
Frakcja glicerynowa powstająca jako produkt uboczny w procesie produkcji biopaliw z olejów roślinnych nie składa się, jak to wynika z wielu popularnych opracowań, praktycznie wyłącznie z gliceryny, lecz jest złożoną mieszaniną wielu substancji, także toksycznych, a zawartość gliceryny z reguły nie przekracza 50 %. W pracy przedstawiono wyniki badań wpływu rodzaju surowca, ilości i rodzaju katalizatora oraz warunków prowadzenia procesu transestryfikacji na ilość i skład frakcji glicerynowej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies