Tytuł pozycji:
Ocena właściwości biologicznych brykietów ze słomy owsa i polietylenu
Przedmiotem artykułu jest ocena stabilności biologicznej pod kątem zagniwania takich materiałów roślinnych jak, słoma owsa oraz brykietów, które zostały wykonane w oparciu o wyżej wymieniony komponent roślinny i polietylen o różnym stopniu rozdrobnienia. Zastosowany polietylen o niskiej gęstości pełni w brykiecie funkcję materiału wiążącego. Dla określenia właściwości biologicznych badania przeprowadzono na mikroskopie skaningowym. Porównano strukturę wewnętrzną słom przed i po zbrykietowaniu, uzyskano informacje o sposobie ułożenia komponentów w brykiecie oraz sprawdzono jak wpływają warunki środowiskowe na badane próbki. W tym celu materiał badawczy przechowywano przez okres 3 miesięcy w dwóch różnych symulowanych warunkach mogących wystąpić w czasie rzeczywistego magazynowania. Po upływie ustalonego czasu porównano uzyskane rezultaty badań, przeprowadzono dyskusje wyników i zaprezentowano je w formie zdjęć skaningowych.
A subject of the article is evaluation of the biological stability in the lights of purification of such plant materials as oats straw and briquettes which were made on the basis of the above mentioned plant component and polyethylene with various grade of size reduction. Low density polyethylene which was applied, fulfils the role of the binding agent in the briquette. In order to determine biological properties, tests have been performed with the scanning microscope. Internal structure after and before briquetting have been compared to obtain data on the way the components are arranged in the briquettes. The influence of the environmental conditions on the tested samples has also been checked. For this purpose testing material was stored for the period of 3 months in two differed simulated conditions which could occur during real storage. After this time passed obtained, test results were checked, the results were discussed and presented in the form of the scanning pictures.