Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości reologiczne a ilość wydzielonego ciepła podczas twardnienia zaczynów cementowych

Tytuł:
Właściwości reologiczne a ilość wydzielonego ciepła podczas twardnienia zaczynów cementowych
Autorzy:
Sukiennik, D.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
właściwości reologiczne zaczynów
twardnienie zaczynów cementowych
zaczyny cementowe
cement CEM
rheological properties
cement
pastes setting
heat released
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono zależności między właściwościami reologicznymi a ciepłem hydratacji zaczynów cementowych na bazie cementu CEM I z cementowni Górażdże. Omówiono zmiany lepkości oraz proces wydzielania ciepła zaczynów w zależności od ich stosunku wodno-cementowego, oraz wpływu domieszek opóźniających wiązanie. Przedstawiono również zależność zmian lepkości i ciepła twardnienia dla cementu z domieszkami i bez domieszek.
The paper presents relationships between rheological properties and the heat of hydration for cement pastes based on CEM I cement from the Górażdże cement plant. Changes in viscosity as well as the process of heat release from pastes depending on their water-cement ratio and the influence of setting retarders have been discussed. The changes in viscosity and heat of setting have been presented for cements with and without additives.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies