Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Metody zagospodarowania wywaru melasowego – praktyka gospodarcza i badania laboratoryjne

Tytuł:
Metody zagospodarowania wywaru melasowego – praktyka gospodarcza i badania laboratoryjne
Autorzy:
Ryznar-Luty, A.
Cibis, E.
Krzywonos, M.
Data publikacji:
2009
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wywar melasowy jest produktem ubocznym w procesie wytwarzania etanolu z melasy. Na jeden litr wytworzonego spirytusu powstaje od 9 do 14 l tego produktu ubocznego. Charakteryzuje się on ładunkiem ChZT (chemiczne zapotrzebowanie tlenu), osiagającym wartości od około 15 do ponad 100 g O2/l. Na skutek szybkiego wzrostu globalnej produkcji etanolu w ostatnich latach obserwuje się poważne trudności w zagospodarowaniu całej ilości powstającego wywaru melasowego. W pracy przedstawiono możliwosci rolniczego wykorzystania tego produktu ubocznego, dokonano przeglądu propozycji wykorzystania wywaru melasowego jako substratu do biosyntezy związków organicznych oraz biomasy, a także zamieszczono wyniki uzyskiwane w procesach jego biologicznego i fizykochemicznego oczyszczania w skali laboratoryjnej i przemysłowej.
Vinasse is a by-product of ethanol manufacture from molasses. The quantity of vinasse obtained per one litre of alcohol produced varies between 9 and 14 l. Vinasse is characterised by a COD (Chemical Oxygen Demand) ranging from about 15 to more than 100 g O2/l. The growing trend observed in the global production of ethanol in the last few years has triggered serious problems in the utilisation of the total volume of vinasse produced. The present paper includes a review of potential agricultural uses of this byproduct, as well as an analysis of the suggested possibility of utilising vinasse as the substrate for the biosynthesis of organic compounds and for biomass synthesis. The paper also contains a discussion of the results obtained during biological and physicochemical treatment of vinasse under laboratory and industrial conditions.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies