Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania niektórych właściwości środowiskowych i technologicznych świeżych i zużytych emulsji stosowanych w obróbce skrawaniem

Tytuł:
Badania niektórych właściwości środowiskowych i technologicznych świeżych i zużytych emulsji stosowanych w obróbce skrawaniem
Autorzy:
Musiałek, K.
Skowronek, R.
Korpała, M.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
paliwa ciekłe
ciecze obróbkowe
korozja
liquid fuels
metalworking fluids
corrosion
bacteria
fungi
moulds
Herbert test
Ford test
Reichert test
IOS Method
wear
storage
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Role and importance of metalworking fluids (MWF) in the modern metal cutting technology is presented. The FORD test and HERBERT test method as well as the IOS developed method of corrosion estimation for fresh and used metalworking fluids are described. The examples of corrosivity and bacterial resistance of the used MWF and the results of testing of some grades of emulsion on the base of mineral and vegetable oils are given. Methods of microbiological resistance testing used in the bacterial and mycological tests of the used and fresh emulsions are presented. The results of anti-wear properties testing performed using the Reichert test are given. In summary different values of the same features of the tested MWF and their influence on the personnel health problems and environment are presented. Paper contains many examples of testing results in form of photographic documentation, Tables and Figures.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies