Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Eksperymentalne badania prędkości propagacji pęknięć zmęczeniowych w obecności płynu

Tytuł:
Eksperymentalne badania prędkości propagacji pęknięć zmęczeniowych w obecności płynu
Autorzy:
Bogdański, S.
Szymaniak, M.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
próba zmęczeniowego wzrostu pęknięcia
płyn penetrujący szczelinę
współczynnik intensywności naprężeń
fatique crack growth tests
liquids penetrating cracks
stress intensity factors
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W niniejszej pracy podjęto próbę doświadczalnego określenia oddziaływania płynu penetrującego pęknięcie na jego prędkość propagacji. Prowadzone badania miały charakter porównawczy, w których ocenie podlegała prędkość propagacji w próbkach "suchych" bez płynu oraz w próbkach z zapewnioną obecnością płynu w obszarze pęknięcia. Testy prowadzono przy obciążeniu jednoosiowym, rozrywającym, sinusoidalnie zmiennym o stałej częstotliwości 8 Hz. Badania przeprowadzono dla wody, oleju transformatorowego DIAL-B (SHELL) oraz oleju przekładniowego HIPOL GL-5 80W/90 (ORLEN).
The paper presents the results of fatigue tests, which were carried out in order to determine an influence of the presence of liquid in the interior on the crack growth rate. The purpose of the experimental part of research is to monitor and measure the differences in the rate of crack propagation for dry and wet conditions. The tests are accompanied by the numerical analyses based on the precise FE model of a specimen and loading conditions.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies