Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kinetik der Zinkverdampfung aus Zn-Ag-Pb Legierungen bei Unterdruck

Tytuł:
Kinetik der Zinkverdampfung aus Zn-Ag-Pb Legierungen bei Unterdruck
Autorzy:
Łabaj, J.
Botor, J.
Sosnowski, R.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
destylacja próżniowa stopów Zn-Ag-Pb
kinetyka
cynk
odcynkowanie
oddestylowanie próżniowe
Język:
niemiecki
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przegląd literaturowy stosowanych na świecie technologii do przerobu stopów Zn-Ag-Pb wskazuje, że najefektywniejszą technologią jest metoda destylacji próżniowej, oparta na zjawiskach parowania lotnych składników z kąpieli metalicznej. W procesie odparowania składników z ciekłych stopów w warunkach obnizonego ciśnienia podstawowe znaczenie odgrywają zjawiska transportu masy. Badania procesu parowania w próżni wykazują, że jego szybkość może być zwiększona nie tylko przez obniżenie ciśnienia czy wzrost temperatury procesu, lecz także przez zmianę warunków hydrodynamicznych w układzie. Mozna także przypuszczać, że w zależności od rodzaju stopu kontrola kinetyczna omawianego procesu jest znacznie zróżnicowana. Wykazanie, który z tych czynników najistotniej wpływa na kinetyke procesu parowania, wymaga okreslenia etapu kontrolujacego proces, a takze określenia wpływu tych czynników na zmianę jego kontroli. W ramach pracy przeprowadzono badania próżniowego oddestylowania cynku ze stopów Zn-Ag-Pb w zakresie ciśnień od 1 do 1000 Pa i temperatur od 823 do 899K. Badania przeprowadzono dla stopu o składzie chemicznym: 50,0%Ag, 35,0%Pb i 15,0%Zn.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies