Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The role of microadditions in the kinetic change of precipitation during the ageing process of nickel-aluminium bronze

Tytuł:
The role of microadditions in the kinetic change of precipitation during the ageing process of nickel-aluminium bronze
Autorzy:
Gryziecki, J.
Łatkowski, A.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
starzenie stopu CuNi10Al3
mikrododatki
kinetyka wydzielania
ageing of CuNi10Al3
microadditions
change
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The papers presents a method which allows to eliminate the y' (Cu, Ni)3Al phase of discontinuous transition occurring during ageing of CuNi10Al3 alluy. Introduction of additions such as Si or ti in the amount of some tenths of percent into CuNi10Al3 alloy causes that y' phase of the discontinuous transition is not precipitated. CuNi10Al3 alloy, free from the lamellar y' precipitates, formed in the discontinuous transition, attains very high strenght properties and good deformability.
W niniejszej pracy przedstawiono sposób pozwalający na wyeliminowanie fazy y' (Cu,Ni)3Al przemiany nieciągłej powstającej podczas starzenia stopu CuNi10Al3. Wprowadzenie do stopu cuNi10Al3 dodatków w postaci Si lub Ti w ilościach dziesiątych części procentu powoduje, ze nie wydziela się faza y' przemiany nieciągłej. Stop CuNi10Al3 pozbawiony płytkowych wydzieleń y' tworzacych się w przemianie nieciagłej uzyskuje bardzo wysokie własności wytrzymałościowe oraz dobrą odkształcalność.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies