Tytuł pozycji:
Proces spalania mączki mięsno-kostnej w instalacji zawierającej złoże fluidalne
Problem wykorzystania mączki mięsno-kostnej powstał z chwilą stwierdzenia bakterii BSE u zwierząt kopytnych i możliwością zarażenia się prionami BSE zarówno zwierząt jak i ludzi. Najefektywniejszym i najbezpieczniejszym sposobem wykorzystania mączek jest ich spalanie w urządzeniach energetycznych produkujących gorącą wodę lub parę wodną. W chwili obecnej brak jest instalacji do spalania mączek mięsno-kostnych oraz brak jest podstawowych badań nad kinetyką suszenia, pirolizy i spalania mączki w płomieniu. Przeprowadzone badania nad spalaniem mączek zwierzęcych w doświadczalnych instalacjach KJ w Jezuickiej Strudze SA i KJN w Ostrowite o mocy 15 i 20W wykazały, że proces spalania mączki z wykorzystaniem techniki fluidalnej jest najbardziej efektywnym i pewnym eksploatacyjnie sposobem termicznej utylizacji zarówno pod względem termicznej sprawności spalania jak i zminimalizowania emisji substancji szkodliwych do otoczenia.
The problem of the meat-and-bone meal use arose when BSE bacteria were found among hoofed animals and the probability of infection with BSE prions both of animals and people was noted. The most effective and safest way of utilizing meal is to combust it in power equipment producing hot water or steam. At present, there are no meat-and-bone meal combustion installations, and no basic research on the kinetics of drying, pyrolysis, or flame combustion of meal is being carried out. The studies of combustion of animal meal made in the experimental KJ installation in Jezuicka Struga S.A. and KJN in Ostrowite with a power of 15 and 20 W showed that the process of meal combustion with the use of the fluid technique is the most effective and reliable way of thermal utilization both for the thermal efficiency of combustion and the minimization of the emission of noxious substances into the environment.