Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Characterization of wear mechanisms in sintered Fe-1.5 Wt % Cu alloys

Tytuł:
Characterization of wear mechanisms in sintered Fe-1.5 Wt % Cu alloys
Autorzy:
Mazahery, A.
Shabani, M. O.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
właściwości tribologiczne
proszki spiekane
porowatość
tribological properties
powder processing
porosity
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
In this research, increasing amount of ultimate tensile strength and hardness in sintered Fe-1.5 Wt % Cu alloys is observed with increasing the density. The influence of different applied pressure of 300, 450, 600 and 750 MPa on porosity and wear behavior has been also studied. Cross-section micrographs of worn surfaces show that the pores are closed by plastic deformation or oxides and metallic particles after the wear test. According to the wear test results, specimens with 14 vol. % porosity are more wear resistant than the specimens with low porosity values of 11 vol. %. Thus, oxidation wear and surface plastic deformation are the main wear mechanisms identified in this investigation. Abrasion wear was also characterized as the result of abrasive debris agglomeration and the asperities of the pins.
Obserwowano wzrost wytrzymałości na rozciąganie i twardości spiekanych stopów Fe-1.5Cu (% wag) wraz ze wzrostem ich gęstości. Badano także wpływ różnych wartości ciśnienia 300, 450, 600 i 750 MPa na porowatość i zużycie stopów. Mikrofotografie przekrojów zużytych powierzchni pokazują, że po teście zużycia pory są zamknięte wskutek odkształcenia plastycznego lub przez tlenki i cząstki metaliczne. Według wyników badań zużycia próbki o porowatości 14% są bardziej odporne na zużycie niż próbki o niższej porowatości 11%. Utlenianie i odkształcenie plastyczne powierzchni to główne mechanizmy zużycia zidentyfikowane w tej pracy. Stwierdzono także, że ścieranie jest wynikiem aglomeracji ściernych drobin i nierówności pinów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies